~ Sommar ~

Hedgården på sommaren

Väljer du att komma hit till oss på sommaren får du uppleva en avkopplande miljö. Sätt dig ner
med en god bok i hammocken eller bara lyssna på tystnaden. Snart får du besök av de nyfikna hönsen.

Husbonden erbjuder guidade turer där du har chansen att få se skogens konung, en björn eller bara njuta av de vackra omgivningarna.

För barnen finns det en lekstuga, gungor och gott om plats att gå på egna äventyr. Följ med Lars-Erik eller Margareta och mata hönsen.
Badsugen?!
Vi har gångavstånd till en mycket fin badsjö med sandstrand, rutschkana och hopptorn. För den lite kyligare eller regnigare dagen så finns det en mycket fin simhall med rutschkana, 50-meters bassäng, gym och bastu.

För dig som vill uppleva naturen så ligger vildmarken runt knuten med många naturstigar, vandringsleder och utflyktsmål. Ett är Hykjieberg med milsvid utsikt och sällsynt fauna. För den lite mer äventyrlige finns möjligheter till mountainbikecykling och bergsklättring. I våra milsvida skogar finns det gott om bär och svamp. Dessutom kan ni göra ett besök i någon av bygdens levande fäbodar, Gessi eller Hedbodarna, passa på att ta en fika här och köp med dej lite fäbodprodukter. Vasaloppsarenan är lika aktiv sommar som vinter. Vandra i fäders spår eller träna här inför cykel- och vasastafetten.

Rots Skans – Hembygdsgård
Rots Skans ligger bara 300 m från Hedgården.
Det är en befästningsanläggning som byggdes år 1677. Den byggdes för att skydda oss från Norrmännen. Inne på Skansen visas hus, boendeformer och hantverk från sen medeltid till början av 1900. Inne på „Skansen“ visas hus, boendeformer och hantverk från sen medeltid till början av 1900. Här firar vi även midsommar
varje år, på äkta „dalavis“

Porfyr
I Älvdalen finns Sveriges enda porfyrområde.
Den vackra vulkaniska bergarten som brukar kallas Sveriges diamant, har tagits till vara i århundraden och är nu liksom förr mycket attraktiv. Förr gjordes pampiga monument i porfyr, nu tillverkas huvudsakligen smycken och prydnadsföremål som finns till försäljning på bland annat porfyrcenter. I centrala Älvdalen ligger Porfyrmuseet.

Fiske
Älvdalen har några av Sveriges bästa fiskevatten. Här finns i stort sett allt man kan önska sig som fiskare. Älvfiske, renodlat vildmarksfiske i små strömmande vatten eller hemliga tjärnar där vägen tar slut och vildmarken tar vid. Det finns även flytringsfiske, sjöfiske och trolling. Vi har ett fint Fiskecenter där du även kan boka in en guide.

Tjänsteresan
Du som reser i tjänsten eller bara passerar och har tröttnat på hotellrum är Hedgården ett bra och prisvärt alternativ. Här kopplar du av och laddar batterierna inför din fortsatta resa. Ladda upp med en frukost gjord på lokala råvaror och rykande färskt bröd.